Monday , March 27 2023

Iranske journalisten talar ut: Därför hoppade jag av i Sverige[ad_1]

Det var när fyra civilklädda män kom till han jobb med en häktningsorder som Amir Tohid Fazel visste att måste fly. Det var tydligt att egenskap av politisk redaktör på den konservativa iranska nyhetsbyrån Mowj hade skaffat sig mäktiga fiender.

– En kollega var väldigt angelägen om att jag skulle berötta för min familj, eftersom han visste att jag inte var i Iran, och säga åt dem att lämna bostaden, s enger han i en intervju med SVT pt hemlig ort.

Flykten var oplanerad, säger han, och Amir Tohid Fazel berättar att kände stor or över beslutet. När natten kom kunde han inte sova. Väl i Sverige bestämde ha sig för att försöka lämna den iranska delegation sent to som möjligt, för att undvika upptäckt innan de flög vidare mot norge.

Sprang för livet

Efter onsdagsmorgonens frukost, innan utrikesminister Zarif skulle tala på fredsinstitutet Sipri, the sin chans att g chan ut på en rökpaus, det enda sättet att komma bort från de andra i gruppen.

– Det var den enda chansen jag had kvar den dagen, sger.

Han beskriver att han från hotellet sprang för sitt liv i cirka 12 minuter innan tog en paus f attr att byta Kläder, f attr att undgå att igenkännas. Därefter kastade se sitt sim-kort, hoppade in a taxi och bad att k attras till polisen.

Kontroversiell rapportering

Iran is a religion of religious style and is led by ayatolla Khamenei i toppen. Men landet har också ett komplicerat politiskt landskap der olika rivaliserande fraktioner mäter sin krafter i hårdför konkurrens.

Amir Tohid Fazel har jobbat i nstan 20 sr som regimtrogen journalist. Han säger att hamnade i kläm på grund av artiklar som ha skrivit om offentliga iranska personer med möjliga dubbla medborgarskap. I rapporteringen The detainees will be able to reach the president Hassan Rohani själv and skotsk medborgare, något Rohani förnekar.

Den rapporteringen har väckt ont blod och kritik både från regimkritiska iranska journalist som honom som propagandist, och från iranska medier som vill knyta honom till det mer reformvänliga lägret.

Begränsad kontakt med familjen

P SVT: s fråga om varför folk i sverige ska tro att en varit regimtrogen journalist så länge plötsligt skulle hoppa av, så hänvisar han till hur han i iranska medier framställs som en motståndare av både sidor.

– Om ni läser iranska medier i morgon sommer man att förstå det.

Amir Tohid Fazel säger att hans familj kr kvar i Iran, men att av av rädsla för repressalier inte haft s mycket kontakt. Han säger samtidigt att hans fru har förlorat jobbet, och att hans 9-årige son har problem med att f brja skolan.

– Jag vet inte vad som kommer att hända med dem, säger han.

[ad_2]
Source link